fredag 7 mars 2008

Sen när är miljö en "börda"?

I en artikel i DN skriver Johan Schück att Sverige tar på sig en onödigt stor "miljöbörda". Vilket feltänk! För det första är miljön något vi är helt beroende av och inte alls något vi går och bär omkring på som en tung börda. Det är snarare den som bär oss, och vi är den verkliga bördan i sammanhanget. För det andra behöver även vi svenskar minska vår miljöpåverkan av massor av skäl, även när det gäller vår närmiljö.

Vi behöver åka mindre bil för att få en bättre luft i städerna, för att få mer motion och bättre hälsa, OCH för att minska vår klimatpåverkan (som även i Sverige är alldeles för stor). Vi behöver bygga ut tågtrafiken för att få en bättre, miljövänligare och trevligare transportmöjlighet. Och vi behöver sluta slösa med jordens resurser. Det här är inget som bara "kostar massa pengar", det här är något som kan förbättra vår närmiljö, hälsa, livskvalitet och innovationsförmåga. Om vi gör det smart, fokuserar på möjligheter och inte fastnar i feltänk.

måndag 3 mars 2008

Heja kramarna

I Sverige har man börjat lära ut massage på dagis och skolor, och märkt att barnen blir lugnare, friskare, lär sig bättre och slåss mindre. Forskningen visar tydligt att vi är helt beroende av kroppskontakt för att må bra. Och vi alla vanliga människor har väl märkt hur bra vi mår av långa kramar, och hur snälla och trevliga vi blir efteråt... Så skönt när alla är överens. Utom en skola i USA, där är man oroad över allt offentligt kramande och har infört en anti-kram-policy. Max två sekunder får man kramas, annars väntar kvarsittning. Bara lite manligt ryggdunk och handskakning är tillåtet. Turligt nog gjorde eleverna uppror mot galenskapen, och samlades i en jättelik gruppkram på skolgården. 1-0 till kramarna! Ska man införa något kanske en MINST-två-sekunders-regel vore hälsosammare?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1961129.ab

Riktig mjölk är gott!

Här om dagen köpte jag riktig, gammeldags mjölk. Ekologisk, så klart, och bara pastöriserad, inte homogeniserad eller behandlad på något annat sätt. Vad gott det var! Den kändes fet på ett ett hälsosamt och naturligt sätt. Och det ska tydligen vara mer näringsrikt och lättare för kroppen att hantera. I vanlig mjölk slår man sönder fettet för att kunna skapa enhetliga fettvärden, men det sönderdelade fettet är farligare och kan skapa överkänslighetsreaktioner. Det är vad jag har läst, och min känlsa säger att det ligger något i det. Man ska smaka mat med magen har jag hört, och det där glaset med varm mjölk kändes alldeles mjukt och lent och välgörande i magen.

torsdag 14 februari 2008

Vem ska göra binas jobb?

Bina börjar försvinna. I både Kina och USA försvinner fler och fler bin spårlöst. I Kina har det gått så långt att man i stora områden får pollinera grödorna manuellt. Ja, det är sant, människor får stå med penslar och göra det jobb som tidigare sköttes alldeles gratis av miljoner bin. Ingen vet riktigt varför bina försvinner, men de kanske inte mår så jättebra av att de flesta grödor numera är täckta av insektsgifter...

Har vi ens tänkt på vilket fantastiskt jobb bina gör? Uppskattar vi denna gratis arbetskraft som ser till att hela växtligheten överlever och bär frukt? En dag kanske vi får gå ut och pollinera växterna själva, men förhoppningsvis får bina leva vidare. Tänk vilken lyx det är att vi har dem!

tisdag 5 februari 2008

Långsamhetens lov

När jag var liten åkte vi ofta natt-tåg upp till fjällen. Det var så spännande. När man vaknade på morgonen kunde man se hur landskapet förändrats utanför, och följa hur det vitnade mer och mer. Man kände verkligen att man reste.

Varför skulle man flyga upp till fjällen? Har man så bråttom på semestern?

Men det är inte bara jag som gillar tåget, vi börjar bli fler och fler. Läs artikeln Hetaste resan går på räls och njut av att saker går åt rätt håll!

måndag 4 februari 2008

Superenkelt såklart!

Enkelt och naturligt är bäst - igen. DN skriver om Supermaten som gör dig frisk och snygg. Och visst funkar det! Jag vet inte om det bara är jag, men jag kan se i spegeln vad jag har ätit under veckan. Om huden strålar har jag ätit massor av ekologiska frukter, bär och grönsaker - annars inte. Ingen dyr kräm i världen kan ha samma effekt.

Och det är just det som är "supermaten", inget avancerat och nyforskat, utan äpplen, apelsiner, blåbär (gratis hela sommaren), tomater och vegetbiliska oljor. Färskt, fräscht och naturligt i så många olika färger som möjligt. Och det är sånt som vi känner med hela kroppen att det är bra när vi äter det. Det smakar gott på ett helt annat sätt än det konstgjorda någonsin kan lyckas med.

Här är hela listan från artikeln.

lördag 2 februari 2008

skönt inlägg om modeveckan

CSR i praktiken har en rätt skön beskrivning av ett tal av Marcus Bergman på modeveckan. Han pratade om ekokläder och fick tydligen den längsta och varmaste applåden.

Dock undrade han varför han skulle stå där och prata om alternativt mode. "När man först odlat bomull utan konstgjord bevattning och utan gifter i en dal i Peru i 3 000 år och därefter odlat bomull med konstbevattning, konstgödsel och konstiga gifter i 50 år, vad är konventiellt och vad är alternativt?" Han berättade också om hur man grävt fram 3 000 år gamla bomullsplagg som fortfarande gick att använda. Heja kvalitet!