måndag 3 augusti 2009

Smarta grisar och erotiska kor

Djuren som blir vår mat är smartare än vi trott skriver SvD och aftonbladet, som visar att kor, får och grisar är både intelligenta och läraktiga. Charmigast i artikeln var nog slutsatsen att "kor är synnerligen erotiska"... Härligt. Mer passion åt kossorna!

Jag har själv haft en gris som husdjur, och det är nog det intelligentaste husdjur jag har stött på. Han lärde sig blixtsnabbt allt från rutiner till rena konster. Man han gick inte att uppfostra på samma sätt som en hund, som gärna vill vara till lags. Nej, grisen gjorde helt enkelt ingenting utan personlig vinning. Han kom som ett skott när man ropade på honom - om han bedömde att man hade något godare att erbjuda än det han själv hade hittat på marken. Annars fick det vara. Samtidigt var han otroligt charmig, sällskapssjuk, kelig och egensinnig.

Men vad gör vi med de här insikterna då? (Även om de kanske inte är så nya). Kan vi fortsätta äta andra djur? Kanske. Kan vi fortsätta med hänsynslös industriuppfödning? Knappast. Fast det har vi ju vetat länge - egentligen.

Inga kommentarer: