fredag 25 januari 2008

Klimathotet ger bättre välfärd och fler jobb!

Enligt klimatrubrikerna är lösningen på miljöproblemen oftast negativa: "Nu måste vi snåla på elen" och "Kravet: Minska utsläppen med 17%"

Men det är dags att sluta gnälla om alla uppoffringar vi behöver göra. Världen står inför en utmaning, större än något vi upplevt tidigare. Men utmaningar kan vara enormt stimulerande och ge en rad positiva effekter. Ser vi tillbaka i historien ser vi hur kriser lett till innovationer, kreativitet, ny teknik och ekonomisk stimulans.

Vi kanske helt enkelt är på väg ut ur bilåldern och hysterisk-shoppingåldern. Och ärligt talat, kommer vi sakna den när vi ser tillbaka? Varför inte bara njuta av den nya åldern vi börjar närma oss, där produktionssamhället ersätts av ett tjänstesamhälle. Där vi istället för att shoppa tonvis med kläder och prylar lägger våra pengar på hälsa, spa, kultur och utbildning. Bättre för både miljön och oss själva. Och kanske den smartaste vägen ut ur problem som sjukskrivning, utbrändhet och arbetslöshet.

I produktionssamhället är människan i stort sett bortrationaliserad. Vi behövs inte där. Men vi behövs i tjänstesamhället. Och går vi från att konsumera varor till att konsumera tjänster kommer vi därmed skapa fler jobb. Vi är på väg in i människoåldern. Njut!


Sverige klarar EU-miljömål
Var fjärde skulle byta sänkt lön mot mer fritid

Inga kommentarer: