måndag 28 januari 2008

Nyansera etanoldebatten

"Kör du på etanol? Då dödar du fattiga barn", enligt en artikel i aftonbladet. Men börjar inte etanoldebatten bli lite väl onyanserad? Artikeln tar fasta på att när grödor odlas för etanolproduktion stiger priserna, och fattiga har inte råd att köpa mat.

Vad man glömmer är att många av de fattiga är småbönder, fattiga till stor del på grund av de sjunkande matpriserna. Att de kan sälja sina grödor till en större marknad för högre priser kan för dem vara en väg ut ur fattigdomen.

Dessutom används idag väldigt mycket odlingsbar mark för andra ändamål än matproduktion. Är inte exempelvis tobaksodlingen ett större slöseri med mark? Eller all mark som används för odling av djurfoder, fast det hade varit mer effektivt om vi människor ätit grödorna direkt?

Så hur är det med etanolen, är det bra eller dåligt? För att sammanfatta: Etanol är bättre än bensin. Både för miljön och för fattiga barn. Men etanol är inte "Lösningen". Vi kan inte byta ut alla bilar mot etanolbilar och köra på som vanligt. Vi behöver vidareutveckla etanolen och ställa krav på hur den framställs, men vi behöver också kombinera den med andra lösningar och utveckla fler alternativ. Och vi behöver forfarande köra mindre bil. Men det hade vi ju behövt ändå, med tanke på folkhälsan och trängseln i städerna.

Inga kommentarer: