torsdag 24 januari 2008

Välfärden kanske blir bättre?

I en artikel i Svenska dagbladet tas frågan upp igen, hur mycket kan vi minska våra utsläpp utan att det hotar välfärden?

Men varför måste dessa två stå i motsats till varandra? Visst behöver vi konsumera mindre varor, förbruka mindre el och resa mindre med bil och flyg. Men pengarna kan ruljera ändå. Skulle ekonomin ta skada av att vi bytte ut konsumtion av varor mot konsumtion av tjänster? Köpte en tröja mindre och tog en massagebehandling för pengarna? Skulle ekonomin lida av att elen blev så dyr att vi orkade stänga av datorerna på natten? Eller att vi fick betala för vad det verkligen kostade att flyga, så att vi bytte ut några charterresor mot upptäckar-semestrar i Sverige? Och skulle ekonomin lida av att vi forskade fram, utvecklade och exporterade lösningar för förnyelsebar energi?

Välfärden skulle lika gärna kunna bli bättre av lite utmaningar. Hårda krav behöver inte betyda att hålla tillbaka och stanna framför hindret. Det kan lika gärna betyda sökandet av nya vägar och en explosion i kreativiteten!

Inga kommentarer: